Fotografiemuseum in Charleroi introduceert mobiele fotografie in activiteiten

Fotografiemuseum in Charleroi introduceert mobiele fotografie in activiteiten

Huawei Belgium en het Fotografiemuseum van Charleroi kondigen samenwerking aan om mobiele fotografie te promoten, in het kader van de NEXT IMAGE wedstrijd

Brussel, 15 september - Het Fotografiemuseum in Charleroi, een van de belangrijkste in zijn soort in Europa met meer dan 50.000 bezoekers per jaar, heeft besloten meer nadruk te leggen op mobiele fotografie. Het doel van het museum is het groeiende belang ervan in de fotografiewereld te benadrukken en in te spelen op maatschappelijke tendensen. Om mobiele fotografie te promoten, biedt het museum verschillende digitale capsules aan en organiseert het in samenwerking met Huawei Belgium workshops rond de nieuwste ontwikkelingen van de 8ste kunst. Daarnaast zetelt het Museum ook in de Belgische jury van Huawei's jaarlijkse NEXT IMAGE Belgium fotografiewedstrijd.

Het Fotografiemuseum is getuige van een snelle evolutie in de fotocultuur en de manier waarop deze een nieuwe generatie creatievelingen regels doorbreekt en beelden opnieuw uitvindt. Daarom wil het dit talent meer in de kijker zetten.

“Als museum hebben wij de plicht om de wereld van vandaag zo getrouw te belichamen. Wij willen een reflectie zijn van onze omgeving en anticiperen op de toekomst door jonge artiesten en creaties te steunen. Daarom besteedt het Fotografiemuseum nu al aandacht aan dit nieuwe artistieke medium. Zoals veel innovaties die de creatie van kunstwerken mogelijk maken, zou mobiele fotografie uiteindelijk zijn weg kunnen vinden naar museumcollecties," zegt Selin Eskin, Marketing Manager bij het Fotografiemuseum.

In de eerste fase gaat het om een samenwerking met de Huawei NEXT IMAGE wedstrijd, digitale projecten in het museum en een eventuele opleidingsreeks die erop gericht is nieuwe talenten te leren zich creatief uit te drukken door middel van mobiele fotografie.

"We zien een groeiende belangstelling voor mobiele fotografie-opleidingen. Een partnerschap met Huawei België en zijn technische expertise in mobiele fotografie is de sleutel om dergelijke projecten op poten te zetten," bevestigt Selin Eskin. "Het is meer dan een simpele foto die op sociale netwerken wordt gedeeld. Mobiele fotografie wint aan kwaliteit en begint door sommigen als een volwaardige kunstvorm te worden beschouwd. Het viert de opkomst van een nieuwe generatie digitale artiesten die via een smartphone een nieuw tijdperk van fotografie introduceert. Te midden van een stortvloed van amateurfoto's die in de rapte worden genomen en op sociale netwerken worden gegooid, ontstaat stilaan een echte artistieke trend, doordacht, gedurfd en ongelooflijk creatief".

De oorsprong van de belangstelling voor mobiele fotografie

Fotografie heeft een lange weg afgelegd sinds 1841, toen William Henry Fox Talbot het procédé patenteerde om reproduceerbare foto's te maken. Rond 1890 waren zwart-wit camera's beschikbaar voor het grote publiek, gevolgd door de eerste kleurencamera enkele jaren later.

In 1991 veroorzaakte de muziekvideo Black or White van Michael Jackson een revolutie in de beeldindustrie door voor het eerst gebruik te maken van de morphingtechniek. Dertig jaar later kan dat proces worden uitgevoerd door iedereen met een smartphone. Door de verschillende technologische innovaties is mobiele fotografie op korte termijn zeer populair geworden in de samenleving en biedt het eindeloze mogelijkheden voor creatieve geesten.

Een nieuwe kunstvorm

Door sommigen wordt het beschouwd als een kunstvorm, door anderen als een niche, maar één ding is zeker: de populariteit is wereldwijd en het belang ervan zal in de komende jaren blijven toenemen.

"Mobiele fotografie mist een aantal belangrijke eigenschappen, maar heeft wel tegelijkertijd een aantal unieke troeven. Een foto kunnen maken van een videofragment is één, maar wat bij mobiele fotografie het meest in trek is, is het vastleggen van de onbewaakte emotie van het moment. Om kunst te worden, moet het nog de notie van artistieke identiteit en artistieke visie verwerven. Huawei is dankzij de innovaties die het introduceert een van de belangrijkste spelers in die verdere evolutie," zegt Selin Eskin.

In de zoektocht naar een ideale partner om het museum te begeleiden in haar reis naar de wereld van mobiele fotografie, ging het Fotografiemuseum een samenwerking aan met Huawei België. Een deel van die samenwerking staat in het teken van de ontwikkeling van capsules met tips & tricks over smartphonefotografie die gedeeld zullen worden via verschillende kanalen van het Museum waaronder hun website en via de Huawei community.

Het Museum deelt fotografie-expertise

Smartphonemerken zoals Huawei speelden een cruciale rol in de opkomst van mobiele fotografie, door de introductie van lens- en sensorinnovaties die een breed scala aan mogelijkheden bieden, zoals nachtfotografie met lange belichtingstijd. Huawei viert de content die zijn gebruikers dagelijks produceren met zijn jaarlijkse Huawei NEXT IMAGE Awards. Dat is 's werelds grootste smartphonefotowedstrijd met meer dan twee miljoen inzendingen sinds de lancering in 2017.

Het Fotografiemuseum in Charleroi is één van de juryleden voor de Belgische editie van de NEXT IMAGE Awards. Met zijn unieke expertise weet het als geen ander wat een sterk beeld is en welke foto’s emotie opwekken.

“Het Fotografiemuseum stemde in met de samenwerking omdat Huawei toonaangevend is op het gebied van smartphonefotografie. Het merk blijft innoveren en brengt bij de lancering van smartphones als de P40 Pro en P50 Pro steeds geavanceerdere techniciteit. De NEXT IMAGE wedstrijd tilt mobiele foto’s naar een hoger niveau waarbij het dichter bij een artistieke prestatie komt. De wereld van de fotografie verandert en het Museum begeleidt die met zijn expertise”, besluit Selin Eskin.

Huawei NEXT IMAGE Awards België 2021

Het thema van de NEXT IMAGE Awards is dit jaar "Better Together" en de 1,18 miljoen Belgische gebruikers van Huawei kunnen hun meesterwerken op het gebied van foto's en video's inzenden om kans te maken op fantastische prijzen, waaronder de HUAWEI P40 Pro en gratis tickets voor het Fotografiemuseum in Charlerloi.

Belgische deelnemers kunnen meedingen in de volgende categorieën: portret; monochroom; kleur; snapshot; nacht; supergroothoek; storyteller; en supermacro.

De NEXT IMAGE Awards Belgium worden dit jaar gejureerd door het team van het Fotografiemuseum in Charleroi dat de top drie in alle categorieën selecteert.

"We zijn blij dat we de vijfde editie van de Huawei NEXT IMAGE Awards in België kunnen organiseren," legt Byron Ma, Country Director bij Huawei België-Luxemburg, uit. "Het is belangrijk dat mobiele fotografie de aandacht krijgt die het verdient. Dit jaar heeft het Fotografiemuseum van Charleroi ons vereerd met haar deelname aan de NEXT IMAGE Awards Belgium als jurylid, wat een unieke samenwerking is."

 

Belgische gebruikers kunnen het gemakkelijkst deelnemen door te surfen naar: https://consumer.huawei.com/be/community/next-image/ en hun foto's rechtstreeks op de startpagina van de wedstrijd in te zenden. De uiterste datum voor inzendingen is 30 november 2021.

Selin Eskin, Marketing Manager bij het Fotografiemuseum
Selin Eskin, Marketing Manager bij het Fotografiemuseum
Steven Van de Broek PR Consultant, Current Global
Over Current Global - Huawei Belgium

Over Huawei

Huawei is een toonaangevende wereldwijde leverancier van infrastructuur voor informatie- en communicatietechnologie (ICT) en slimme apparaten. Met geïntegreerde oplossingen in vier sleuteldomeinen – telecomnetwerken, IT, slimme apparaten en cloud-diensten – streven we ernaar om digitale oplossingen naar elke persoon, woning en organisatie te brengen voor een volledig verbonden, intelligente wereld.

Over Current Global

Current Global is een wereldwijd communicatiebureau. Het bureau levert resultaatgerichte, bekroonde campagnes voor klanten over de hele wereld.